Przejdź do treści
Jesteś tutaj:   Strona główna   »   Aktualności   »   Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2017
Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2017
Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2017
29 wrz 2017

Dnia 22 września 2017 r. w Wiosce Kulinarnej w Podcierniu odbył się konkurs pt. „Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2017”.

W tym roku Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej zorganizowała konkurs we współpracy z Wójtem Gminy Cegłów Marcinem Uchmanem. Celem konkursu była identyfikacja i promocja produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi. W tegorocznej edycji zgłoszono 49 potraw w 3 kategoriach: Barszcz regionalny, danie główne; Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki; Napoje i desery. Podczas prac komisji w składzie Paulina Górna – pracownik LGD Ziemi Mińskiej, Piotr Rawski – Prezes LGD Ziemi Mińskiej, Wojciech Juszczak – Kierownik Wydziału Administracyjno-Organizacyjnego w Urzędzie Gminy Cegłów oraz Krzysztof Janicki – Przewodniczący Rady Gminy Cegłów, która oceniała potrawy konkursowe, Klub Kulturalne Zacisze w Cegłowie przygotował program artystyczny w wykonaniu zespołu ,,Podciernianki” – KGW Podciernie, zespołu ,,Zorza” oraz Sylwii Bombińskiej.

Werdyktem komisji klasyfikacja potraw przedstawia się następująco:

  1. Kategoria Barszcz regionalny, dania główne:

I. miejsce: Piersi po pierzynką” w wykonaniu Renaty Parol \ Gmina Stanisławów

II. miejsce: Pieczona jagnięcina w korzennej marynacie, przyrządzona przez Jadwigę Trąbicką \ Gmina Dobre

III. miejsce: Barszcz chrzanowy w wykonaniu Elżbiety Bajszczak \ Gmina Cegłów

 

 

  1. Kategoria Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki:

I.     miejsce: Szczupak faszerowany w wykonaniu Lucyny Dworakowskiej \ Gmina Mińsk Maz.

II.     miejsce: Pasztet w cieście, w wykonaniu Marzanny Anny Kosieradzkiej \ Gmina Jakubów

III.     miejsce: Smalec z fasoli przygotowany przez Klub Kulturalne Zacisze \ Gmina Cegłów

 

 

  1. Kategoria Napoje i desery:

I.     miejsce: Tort tradycyjny w wykonaniu Alicji Jaworczuk \ Gmina Mińsk Maz.

II.     miejsce: Szarlotka w wykonaniu Karoliny Gańko \ Gmina Mińsk Maz.

III.     Nalewka kawowa, którą zrobił Wojciech Nowak \ Gmina Jakubów

 

Konkurs ma kultywować mazowieckie tradycje kulinarne oraz podkreślić wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.

Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
e-Usługi
e-Usługi
Sprawdź kolejki
Sprawdź kolejki
Cegłów na Facebook’u
Cegłów na Facebook'u
Regionalia Gminy Cegłów
Regionalia Gminy Cegłów
Cegiełka
Cegiełka
System rozliczeń za wodę
System rozliczeń za wodę
baner-hala
baner-hala
banery_sojka
banery_sojka
cgn
cgn
Klub Kulturazne Zacisze
Klub Kulturazne Zacisze
Fundusze Norweskie
Fundusze Norweskie
akademia_kompetancji
akademia_kompetancji