Przejdź do treści
Jesteś tutaj:   Strona główna   »   Informator   »   Produkty regionalne   »   Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa
Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa

10390400_654692577940524_402441820567898033_n

 

 

Technologia produkcji Koziego Sera Twarogowego z Cegłowa rozpoczyna się w momencie pozyskania ekologicznego mleka koziego, które następnie jest schładzane i zakwaszane naturalnymi bakteriami kwasu mlekowego, a całość podgrzewana do odpowiedniej temperatury. Uzyskany w ten sposób skrzep jest osładzany przez odpowiednią ilości mleka świeżego, a następnie przekładany do specjalnych chust serowarskich i odciskany w tradycyjnych starych prasach. Tak odciśnięty ser jest przekładany do opakowań spożywczych i pakowany próżniowo, przez co jego okres do spożycia przy przechowywaniu w warunkach chłodniczych wynosi nawet 28 dni.

 

Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa charakteryzuje się lekką nutą kwasowości w smaku, śnieżnobiałą barwą i jednolitą wręcz jedwabistą rozpływającą się w ustach konsystencją o charakterystycznej delikatnej nucie dla tego typu serów. W trakcie dojrzewania zwiększa się znacznie jego kwasowość jak też i nuta zapachowa.

 

Kozi ser twarogowy z Cegłowa w pełni jest wytwarzany metodami tradycyjnymi, bez dodatku podpuszczki, konserwantów czy sztucznych barwników.

 

 

 

ulotka-str1-141x300

cgn
cgn
Klub Kulturazne Zacisze
Klub Kulturazne Zacisze
Fundusze Norweskie
Fundusze Norweskie
Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
e-Usługi
e-Usługi
Sprawdź kolejki
Sprawdź kolejki
Cegłów na Facebook’u
Cegłów na Facebook'u
Regionalia Gminy Cegłów
Regionalia Gminy Cegłów
Cegiełka
Cegiełka
System rozliczeń za wodę
System rozliczeń za wodę