Przejdź do treści
Jesteś tutaj:   Strona główna   »   Informator   »   Produkty regionalne   »   Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa
Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa

10390400_654692577940524_402441820567898033_n

 

 

Technologia produkcji Koziego Sera Twarogowego z Cegłowa rozpoczyna się w momencie pozyskania ekologicznego mleka koziego, które następnie jest schładzane i zakwaszane naturalnymi bakteriami kwasu mlekowego, a całość podgrzewana do odpowiedniej temperatury. Uzyskany w ten sposób skrzep jest osładzany przez odpowiednią ilości mleka świeżego, a następnie przekładany do specjalnych chust serowarskich i odciskany w tradycyjnych starych prasach. Tak odciśnięty ser jest przekładany do opakowań spożywczych i pakowany próżniowo, przez co jego okres do spożycia przy przechowywaniu w warunkach chłodniczych wynosi nawet 28 dni.

 

Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa charakteryzuje się lekką nutą kwasowości w smaku, śnieżnobiałą barwą i jednolitą wręcz jedwabistą rozpływającą się w ustach konsystencją o charakterystycznej delikatnej nucie dla tego typu serów. W trakcie dojrzewania zwiększa się znacznie jego kwasowość jak też i nuta zapachowa.

 

Kozi ser twarogowy z Cegłowa w pełni jest wytwarzany metodami tradycyjnymi, bez dodatku podpuszczki, konserwantów czy sztucznych barwników.

 

 

 

ulotka-str1-141x300

Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Mapa gminy Cegłów | System Informacji Przestrzennej
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
e-Usługi
e-Usługi
Sprawdź kolejki
Sprawdź kolejki
Cegłów na Facebook’u
Cegłów na Facebook'u
Regionalia Gminy Cegłów
Regionalia Gminy Cegłów
Cegiełka
Cegiełka
System rozliczeń za wodę
System rozliczeń za wodę
cgn
cgn
Klub Kulturazne Zacisze
Klub Kulturazne Zacisze
Fundusze Norweskie
Fundusze Norweskie
akademia_kompetancji
akademia_kompetancji